2010-04-13
 00:25:03

Spindelapa - Ateles


Foto: Lea Maimone.

 

I Sydamerikas tropiska låglandsregnskog och mangroveskogarna kan man hitta dessa primater högst upp i trädkronorna.  Det finns sju olika arter av spindelapor i världen och alla lever i Sydamerika.  Dessa primater är dåliga på att anpassa sig till ekosystems rubbningar så på grund avverkningen är vissa nära utrotning.

Spindelapor må ha väldigt dåliga anpassningsförmåga men de är bland de smartaste primaterna, i Sydamerika är dem de mest intelligenta aporna. Detta är troligtvis för att den har behövt utveckla ett socialt liv för att kunna överleva. De lever i små flockar om 15-20 individer, det finns en hona som är ledare som har till uppgift att hitta tillräckligt med mat till alla men om hon inte lyckas så hjälps hela gruppen till att leta mat.

Inte som andra primater

Spindelapor har till skillnad från andra primater ingen tumme och balanserar inte med armarna som de flesta andra primaterna utan är beroende av sin svans, som kan ha den dubbla kroppslängden, för att kunna balansera uppe i trädtopparna. Svansen har samma sorts hud som på fingertopparna så att få fastare grepp om grenar. Deras kroppar gör att de är väldigt skickliga klättrare och de lämnar sällan sina träd. Den senaste forskningen har visat att de har ett väldigt bra minne som kan ha att göra med de starka sociala band de har med varandra och också på grund av deras behov att hålla reda på när frukterna de äter har mognat.

Parning

Spindelapor lever i flock och alla flockens honor hjälps åt med att passa ungarna. En hona brukar föda en unge mellan två till fyra års mellanrum och tar sedan hand om ungen tills den är ungefär tre år. Deras beteende skiljer sig från andra primater då det oftast är honorna som lämnar flocken efter tre år för att hitta sitt eget revir och sin flock. Hanarna däremot brukar leva hela livet inom samma revir och har därför starkare sociala band med dem i flocken än vad honorna har.

Faror

Att dessa apor har ett välutvecklat kommunikationssystem som varnar om predatorer närmar sig skyddar dem mot deras naturliga fiender som jaguarer, stora ormar och pumor för aporna är väldigt snabba och hinner snabbt fly om faran är nära. Människans påverkan på regnskogen kan de däremot inte göra något åt, i vissa delar av Sydamerika där avverkningen har varit som starkast är spindelaporna nära utrotning.

 

Kort fakta____________________________________________

Status Hotade/ sårbar

Levnadsätt Flock

Längd Mellan 35-58 cm

Livslängd Upp till 30 år

Föda Ägg, insekter, blad, frukt och knoppar




KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: