2010-04-15
 00:12:30

Vad är ett ekosystem?

 

Ett ekosystem är djur, växter och nedbrytare som lever inom ett område som tillsammans med miljön bildar ett ekosystem. Det är alltså en samverkan mellan abiotiska och biotiska faktorer.

Ett ekosystem kan vara hur stort och litet som helst, från hela jorden till en stubbe.  Men för att ekosystem ska fungera behövs energi, den energin kommer från solljuset.

 

Fotosyntes

Allt i ett ekosystem samverkar, utan producenterna skulle inte djuren och nedbrytarna kunna leva.  Producenter är växter, alger och fototrofa bakterier. De kan utföra fotosyntesen som är en process där de omvandlar solljuset, vatten och koldioxid till socker och syre.

Bild: Ne.se


De gröna växterna tar upp solljuset i kloroplasterna som innehåller klorofyll. Klorofyll är det som gör bladen gröna och samlar upp ljusenergi. Energin används för att göra ATP som är kemisk bunden energi. Koldioxiden tar växter upp från luften genom sina klyvöppningar, koldioxiden och väte från vatten blir till kolhydrater.  Restprodukten av fotosyntesen är syrgas.

Den kemiska formeln för fotosyntesen är:

6 H2O + 6 CO2 + ljusenergi → C6H12O6 + 6 O2

Vatten + Koldioxid + Solenergi → Druvsocker + Syre

 

 

 

 


Cellandning

Cellandningen är fotosyntesens motsatta process.

I fotosyntesen binder växterna solens energi som kemisk energi i form av kolhydrater, eller socker, och andas ut syre. När en konsument äter en producent övergår kolhydraterna till den organismen. För att den sen ska kunna utnyttja energin som finns inkapslad behövs processen som kallas cellandning.  Cellandningen är som sagt fotosyntesens motsats. Här använder cellen syre för att kunna omvända fotosyntesen och ta del av solens energi.

Cellen processerar kolhydraterna i dess organell, mitokondrien. Mitokondrien, med hjälp av syre, bryter loss den kemiska energi som finns i kolhydraten och får kvar vatten och koldioxid som den sedan avger. Processen som sker i mitokondrien kallas citronsyracykeln.



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: