2010-04-12
 23:41:16

Anakonda - Eunectes murinus

 

Foto: Ed George

 

Anakondan tillhör boafamiljen och finns endast i Sydamerika. Det finns två arter av anakonda en gul och grön varav den gröna blir störst. Anakondor blir mellan två till tio meter långa beroende på arten. Det har länge diskuterats om anakondan är den längsta ormen i världen, man har hittat större exemplar av nätpyton men människor säger sig ha sett anakondor som är över femton meter.  Så anakondan och nätpyton sägs vara de längsta i världen.  Storleken kompenserar för att den inte har något gift i sina tänder, anakondan kramar ihjäl sina byten med alla oerhört starka muskler den har.  Det enorma trycket orsakar inre blödningar hos offret eller kvävning.

Reproducering

Den här jättelika ormen är ensamlevande och stöter inte gärna på någon annan av sin egen art om det inte är parningssäsong. När regnperioden startar utsöndrar honorna en doft som attraherar hanarna och ibland kan det krylla av hanar som vill para sig med samma hona.  Honan föder efter ett halvår upp till hundra levande ungar som är cirka åttio cm långa. De lämnas för att klara sig själva och detta gör att endast ett fåtal klarar sig till vuxen ålder. Att lämna ungarna gör att bara de starkaste överlever och alltså är de som för sina gener vidare i framtiden men också för att honan inte skulle klara av att ta hand om så många ungar då hon blir väldigt svag efter att ha fött dem.

Jaktmetod

Anakondans storlek hindrar ormen från att röra sig snabbt på marken därför måste den ligga och lurpassa och slår till när ett lämpligt byt finns i närheten, det är bra sätt att spara på energin.  De jagar inte allt för ofta utan kan äta en gång per månad beroende på hur stort det senaste bytet var, mellan jakttillfällena ligger den jättelika ormen och smälter maten. Anakondan jagar även i vatten då den är en utmärkt simmare som rör sig snabbare i vattnet än på marken tack vare sin böjliga kropp som gör att den kan driva sig fram i vattnet. Den har ögon och näsborrar som sitter högt upp så att den ska kunna se över vattenytan och kunna jaga lättare. Den kan lätt ta ett vildsvin eller en kajman som byte, den tar ett snabbt grepp om sitt offer och börjar sedan strypa ihjäl den.  Offren dör oftast av inre blödningar eller på grund av kvävning. När offret har dött börjar anakondan att lossa sina starka käkar för att kunna svälja djuret helt.  De har väldigt starka ben i huvudet vars syfte är att skydda hjärnan när den äter stora byten.

Hur klarar sig anakondan med all avverkning?

Anakondor kan anpassa sig någorlunda bra till förändringar men den allt för snabba skövlingen av skogen minskar anakondors revir och de förlorar även bytesdjur som på grund av skövlingen också har minskat i antal. De kommer i fortsättningen att tvingas vara närmare människan än vad de trivs med och kan då bli ett hot för befolkningen som troligtvis kommer att reagera med att attackera ormen för att skydda sig själva. Fortsätter avverkningen i samma takt kommer anakondorna att vara hotad. Skövlingen av skogen påverkar inte bara fullvuxna anakondor utan även deras ungar som redan har svårt att klara sig i regnskogen, rubbas ekosystemet ännu mer minskas deras chanser för överlevnad och därmed minskas beståndet av anakondor.

 

Kort fakta_________________________________________

Status Sårbar

Levnadsätt Ensam

Längd 2 – 10 m

Livslängd 10 – 30 år

Föda Små däggdjur, kajmaner, fiskar och fåglar

 



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: