2010-04-12
 23:04:26

Arapapegoja - Ara

Arapapegoja – Ara

 

Foto: bilder.alltinggratis.se

 

Arapapegojor häckar högt uppe bland trädtopparna i Sydamerika, de brukar befinna sig i låglandsregnskogar upp till 600 m ö h men har funnits på platser på en höjd av 1000 m ö v . Det finns 17 arter av aror, många av dessa arter lever i Amazonas . Deras färgglada och vackra fjäderdräkt fungerar som kamouflage, den smälter perfekt in bland trädtopparna men den gör dem också till tjuvjägarnas byte. Aror lever parvis i stora flockar på 10 till 30 individer och avger höga läten från trädkronorna i den tropiska låglandsregnskogen.  Flockarna kan vid soluppgången flyga långa sträckor för att hitta frukter och frön till alla. Arapapegojorna hittar en partner för livet och delar allt med denna.

 

Häckning

När det är häckningsperiod gröper arorna en murken trädstam för att bygga sitt bo som är beläget högt upp för att undvika inkräktare. Honorna lägger två till tre ägg som sedan ruvas mellan tre till fem veckor. Äggen är ett lätt byte för predatorer om inte föräldrarna ständigt vaktar boet, därför hjälps båda åt för att öka chansen att deras avkommor överlever.  Om ungarna klarar sig lämnar de boet efter ungefär ett år.

Foto: Julie Baker

 

Hotade aror

För att ge plats åt bananplantage, boskap och vägar förstörs arapapegojornas habitat.  Avverkningen av träd för timmerindustrin ökar och detta gör att man inte bara skövlar träd för att sälja dem utan man bygger ut infrastrukturen också för att lättare kunna transportera de värdefulla träslagen.  Ett annat hot mot arorna är tjuvjägare som ibland till och med kan klättra upp i träden de häckar i för att komma åt ungarna, innan de klättrar upp skjuter de ner föräldrarna. Alltså dör föräldrarna och ofta klarar sig inte ungarna heller på grund av stressen, svälten och den allmänt dåliga behandlingen under transporten.  Aror lägger bara få ägg med lång tids mellanrum, under hela sin livstid som är upp till  år sextio hinner de föra sina gener vidare många gånger men om de dödas som unga minskar  beståndet snabbt.

Det finns naturreservat som ska skydda hotade arter men många reservat har misslyckats och har drabbats av tjuvjägare och olaglig avverkning.  I Ecudador, Honduras och Nicaragua har man i några reservat lyckats öka sitt bestånd  genom att informera urbefolkningen om arorna och deras betydelse i ekosystemet men även för att de har haft tillräckligt med ekonomiska resurser för att kunna kontrollera reservatet bättre.

Foto: Wm. D. Clark

Kroppen

Arapapegojor varierar i storlek beroende på art men den största av alla är hyacint aran som har en vingbredd på ca 130 cm.   Arors klor är gjorda för att lätt kunna klättra i träd, de har två framtår och två bak tår som gör att de lätt kan klättra i träd och med hjälp av näbben kan de ta sig fram bland trädgrenarna. Näbben är otroligt kraftfull för att kunna knäcka nötter som ingår i deras diet som också består av frukter och frön.  Deras tungor består inte bara av muskler utan har ett litet ben i sig som gör att de kan gröpa ur frukter lättare.  De kan ibland äta fuktig jord som har låg Ph som neutraliserar fruktsyrorna som de får i sig, detta hjälper deras ämnesomsättning.

 

Kort fakta_________________________________

Status Hotad, vissa arter är väldigt nära utrotning

Levnadsätt Parvis i flock

Längd Mellan 30-100 cm

Livslängd Upp till 60 år i det vilda och 80 år i fångenskap.

Föda Nötter, frukter, frön, blad, insekter



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: