2010-04-14
 21:42:03

Diskusfisk

 

Foto: Gareth Peters

 

Diskusfisken som är en sötvattensfisk kan hittas i Amazonas floder. Det finns tre olika arter av diskusfisken, dessa arter är Symphysodon aequifasciatus, Symphysodon discus, Symphysodon tarzoo. Arterna lever inte på samma ställen i Amazonas utan de har sina olika nischer som är resultatet av evolution.

Kroppen

Diskusfisken har fått sitt namn för att deras kroppar är runda och platta vertikalt. De mäter cirka 20-25 cm i diameter. Deras färger är adapterade för att smälta in i omgivningen, färgerna brukar skifta i grönt, gult, rött och blått beroende på vilket habitat de bor i.

Reproduktion

Diskusfisken har inget revir utan brukar simma tillsammans i stim men när parningssäsongen börjar startar konkurrensen och revir bildas. Diskusfisken som förälder är ovanligt bland andra fiskarter, de tar noga hand om sina yngel. Båda föräldrarna hjälps åt för att ynglen inte ska komma till skada. De producerar även ett sorts sekret som ynglen brukar äta de första dagarna, detta sekret är väldigt viktigt för deras överlevnad för det innehåller mycket näring för att ynglen ska kunna växa sig starka.

 

Foto: http://www.sxc.hu/photo/36541

Akvariefisk

Diskusfisken är väldigt populär som akvariefisk och därför fiskar man många för att sälja dem vidare och de odlas också, denna odling brukar dock inte vara i Sydamerika utan i Asien. Fiskar utsätts lätt för stress och kan därför dö under färden men man har märkt att fiskarna som har odlats fram är stresståligare än dem som kommer direkt ur Amazonas. Detta kan förklaras med att de fiskar som klarar mer i odlingarna är de som får föra sina gener vidare till nya generationer och därför har den här egenskapen förts vidare till ynglen. En annan förklaring kan vara att salthalten, näringsmängden, pH, etc är mycket mer komplext i floderna än odlingarna vilket innebär att fisken som tas från sitt naturliga habitat utsätts för stress på grund av vattnet.

 

Kort fakta­­­­­­­­­­­­____________________________________

Status Vanliga

Levnadssätt Stim

Längd 20- 25 i diameter

Föda Karnivor

 

 



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: