2010-04-12
 22:27:02

Jaguar - Panthera onca



Foto: BILL HOUGHTON


Det stora och mäktiga rovdjuret som finns enda från sydvästra USA till de varmaste breddgraderna i Argentina. Jaguaren är det tredje största kattdjuret i världen efter tigern och lejonet. De finns i olika färger men de flesta är guldbruna med mörka fläckar. De ovanligare som är helsvarta kallas för pantrar. Av alla jaguarer i Sydamerika har man räknat ut att ungefär 6 % är svarta.  De är inte helt svarta utan har också fläckar, dessa pantrar har troligtvist uppstått som en mutation och har ett överskott av melanin. De har överlevt för att deras chans att överleva i en tät regnskog är hög på grund av den mörka färgen.


Foto: Vano Shlamov, AFP/Getty Images

Hotad

Regnskogens avverkning har påverkat det största kattdjuret på den amerikanska kontinenten, jaguaren. Det stora rovdjuret har sitt territorium och när man avverkar förstör man deras jaktmakter. Detta skapar en ännu större konkurrans mellan jaguarerna som då måste tävla om mindre territorium. Deras revir brukar vanligtvis vara mellan 25-35 km² upp till 320 km² beroende på tillgången till födan och vatten.  Hanens revir brukar överlappa flera honors revir. Han är den som får para sig med dessa när de är mottagliga för detta.  Därför är det så viktigt för hanen att doftmarkera sitt revir för att skrämma bort inkräktare, annars skulle andra hanar komma in och para sig med honorna som sedan använder födan som finns på hans revir utan att han får föra sina gener vidare.  Honorna tar hand om ungarna helt på egen hand, efter cirka två år lämnar ungarna hemmet för att leta efter sitt eget revir.

 

Foto: BILL HOUGHTON


Jakt

Jaguaren är till skillnad från andra kattdjur inte ett flockdjur utan jagar och lever ensam.

Varför är jaguaren ett ensamdjur?

I en tät regnskog som Amazonas är det lätt att smyga sig på bytet och det är lättare att kamouflera sig om man endast är en individ. Lejonen på savannen däremot tjänar på att leva i flock just för att de måste trött ut sina byten som exempelvis gaseller och detta sker på öppen mark. Där tjänar man på att jaga som en flock.  Dock har avverkningen tvingat ut jaguaren på öppnare ytor och detta påverkar självklart deras jaktmöjligheter.  De har börjat jaga boskapsdjuren och då jagas jaguarerna av bönder som vill skydda sina djur.

Jaguarens kropp är adapterad till att jaga i en tät regnskog, de har därför dålig kondition och måste ligga och lurpassa på sitt byte, detta sker ofta på natten för att jaguaren som de flesta kattdjur ser otroligt bra i mörkret. De är beroende av stora bytesdjur som navelsvin och kapybaror. Om dessa djurs ekosystem rubbas minskar de i antal och jaguaren får då leva på mindre djur som fiskar och grodor.  Jaguaren är också väldigt viktig ekosystemets balans för att den håller artantalet för dess byten nere. Allt ingår i en näringsväv och rubbas toppkonsumenten påverkas alla som toppkonsumenten utför predation på.

Jaguaren är även en utmärkt simmare tack vare sin muskulösa kropp och de breda tassarna så det finns inget problem med att jaga i vattnet.

 

Pälshandel

Det stora sydamerikanska rovdjuret har även minskat under de senaste åren på grund av pälshandeln även om det nu finns lagar som ska hindra att detta sker. Fram till 1960-talet dödades tusentals jaguaren för sin päls. Tjuvjägare tjänar fortfarande enorma summor på jaguarens päls.

Situationer för jaguaren är känslig i nuläget, de senaste åren har man lyckats öka bestånden genom naturreservat. Det här räcker inte, fortfarande förstörs jaguarernas hem varje dag och de tvingas flytta vilket orsakar andra problem. Även om beståndet har ökat en aning behövs mer göras för att jaguaren inte ska vara en sårbar art.

 

 

Kort fakta______________________

Status Sårbar

Levnadsätt Ensamlevande

Längd 1,1- 1,9 m

Livslängd 12-15 år i det vilda, upp till 22 år i fångenskap

Föda Navelsvin, kapybarer, tapirer, krokodiler, fiskar och sköldpaddor

 

 



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: