2010-04-14
 21:29:17

Mycocepurus smithi

Foto: Alexander Wild


Amazonas kryllar av myrarter och en av dessa arter är Mycocepurus smithi. Myror är starka arbetare som ständigt bygger sin stack. Myror av den här arten har en stack som på ytan inte brukar vara större än 8 cm i diameter men under marken kryllar det av underjordiska vägar som binder samman hela deras hem. Stacken brukar byggas under döda träd och deras sätt att överleva är att helt enkelt odla svamp.

Unik myrart

Vanliga myrarters samhällen består av drottningen, hanarna och arbetarna. Den här arten skiljer sig från andra för den förökar sig asexuellt och alla i myrkolonin är honor. Det innebär att drottningen har massa kloner, de är genetiskt identiska. Något som också förvånar forskare är att svampen som dessa myror odlar i sina stackar också reproducerar sig asexuellt vilket i sin tur borde innebära stora risker.  Dessa arter lever i symbios och är alltså beroende av varandra.Svampen som myrorna lever i symbios med är inte artbestämd. Det man vet är att myrorna klär den med tunna, uppskurna blad och larvspillning för att den i sin tur ska ge dem bromatia*, vilket är något de sedan skördar från svampen för att äta.

Vid en asexuell reproduktion ökar riskerna att arten dör ut om till exempel en sjukdom bryter ut. Det här sker på grund av att de har identiska genom och det innebär att deras ärtliga egenskaper kanske inte skyddar dem mot just den sjukdom som har drabbat dem. I vanliga fall kan vissa individer vara genetiskt starkare mot någon sjukdom för att deras gener kodar för ett annorlunda immunförsvar.

Men asexualitet kan även ses som någonting positivt för att det sparar på energi och detta är väldigt viktigt i djurriket.

 

Foto: Alexander Wild

 

Att både svampen som de lever i symbios med och myrorna är asexuella innebär att om en naturkatastrof sker som dödar den ena troligtvis också drabbar den andra. Men myrorna är några av de få arterna i världen som inte drabbas särskilt hårt av avverkningen just för att de är så anpassningsbara. Så även om Mycocepurus smithi sexualitet, snarare brist på sexualitet, innebär en risk kommer den här myran att överleva.

 

Kort fakta________________________________________

Status Vanlig

Levnadsätt Koloni

Längd Ca 3 mm

Föda Bromatia

 

*Bromatia : Svullnader på svampens myceler



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: