2010-04-14
 21:21:56

Puma - Puma concolor

 

 

Foto : Guillermo Ossa

Puman tillhör familjen kattdjur Felis alltså samma familj som våra tamkatter och är den minsta av storkatterna men är det näst största kattdjuret i Sydamerika. Pumor finns från bergen i Kanada till de sydligaste delarna av Sydamerika. Puman är en av de få katterna som klarar iskall kyla och tropisk hetta, alltså väldigt anpassningsbar.

 

Foto :  Matthieu Huguet

 

Kroppen

Stora tunga framtassar med kraftiga klor gör att de lättare kan hålla ner sitt byte. Deras svans är lång så att de ska kunna behålla en bättre balans när de hoppar. Deras päls är perfekt kamouflage, därför kan de ofta vara i närheten av människor utan att de ens märker något. Dock undviker pumor människor.

Revir och konkurrens

Pumor lever precis som jaguaren ensam. Dock kan de ibland leva inom samma revir tillsammans om de har släktband exempelvis två bröder men det fungerar inte under parningssäsongen då honorna är brunstiga.

Hannarnas revir är stora och kan innehålla flera honors revir. Honornas revir finns alltså inom hannarnas revir. Det som begränsar ett revirs storlek är konkurrensen och födan.  När det är parningssäsong parar sig hannen med honorna som finns inom hans revir. Honorna som är äldst och har haft flest kullar är dem som har störst revir. Samma sak gäller för hanarna.  Det är så för att honorna som är äldst troligtvis också är de starkaste och har klarat av att bära fler ungar just för att de är starka. Hanarna som har störst revir visar att de är starka, det visar att de är friska och alltså har bra gener och då kommer fler honor vilja para sig med dem och deras avkomma kommer att föras vidare.

Parningen sker under en ganska lång tid men efter själv parningen så uppfostras ungarna helt av honan.  Ungarna får snabbt lära sig att känna igen sin mors läten för när hon är borta och jagar måste de vara tysta för att inte upptäckas av andra rovdjur. Då mamman kommer tillbaka utför hon speciella läten så att ungarna ska veta att hon är på väg tillbaka.

 

Foto: Guillermo Ossa

Kort fakta­­­­_____________________________

Status                Sårbar i vissa områden

Levnadssätt         Ensam

Längd                 150 – 200 cm( svans 70-80cm)

Livslängd             Upp till 18 år

Föda                   Fåglar, hjort



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: