2010-04-12
 23:14:34

Silkesapa - Marmosett


http://www.fotoakuten.se/albums/userpics/marmosett3.jpg


Dessa små apor kan man se hoppa mellan trädgrenarna i Amazonas ofta i sällskap av andra arter av småapor, istället för att konkurrera hjälps dem åt. Framförallt under regnperioden då de måste förflytta sig långa sträckor för att hitta frukter. Det finns cirka tjugo arter av silkesapor i Amazonas. Dessa silkesmjuka apor är bland de minsta med sina 15-30 cm.

Sårbar

Silkesapan är inte hotad ännu men den löper en viss risk att göra det. Aporna lever i träden och är beroende av hela trädet för att få sin näring och sitt skydd. Försvinner träden försvinner deras föda och deras hem. Silkesapor lever i familjer som gör det lättare för dem att klara sig för att alla hjälps åt men det är även svårt att hitta mat till alla när skogen skövlas. Ett till problem är att de i nuläget finns för många silkesapor i vissa delar av Brasilien och nära utrotning vid andra delar. Detta gör att man uppfattar dem som skadedjur och därför kan de ske att de skjuts ner av bönder som skyddar sina marker.                                                                                                                                                                              Många marmosetters habitat har redan förstörts och tvingat djuren att leva i städerna istället och där löper de en ännu större risk att skadas då de ofta ses som skadedjur när de egentligen bara försöker hitta mat i sitt nya habitat.

Foto: Michael Giannechini

Speciella kroppar

Silkesapornas kroppar har genom evolution adapterats till habitatet de lever i. De har till skillnad från andra primater ”klor” istället för de vanliga platta naglarna(som vi människor har). Detta är viktigt för aporna som klättrar i träden likt ekorrar. De klättrar vertikalt och hoppar långt mellan trädgrenar. Deras tänder och tjocktarm är anpassad till deras diet som består av frukter, växter, klåda, träsav, insekter och fågelägg.  Deras storlek gör att de inte behöver allt för stora mängder för att klara sig, insekter kan oftast täcka hela deras proteinbehöv något som är omöjligt för större primater.

En till ovanlig egenskap hos marmosetterna är att de oftast föds som tvåäggstvillingar, forskare vet fortfarande inte varför. Marmosetter lever upp till femton år.  Detta är dock inte så vanligt för de är små och det är många predatorer som är ute efter dem. Ugglor, trädlevande ormar, mårddjur, rovfåglar är några av silkesapans fiender.  Att de lever i stora flockar ökar deras chanser att leva både för att hitta föda men även för att skydda sig mot sina fiender. De kommunicerar med läten för att anropa resten av flocken när de har funnit mat men de använder sig också av läten som varningssignaler om något rovdjur närmar sig.

 

Kort fakta­­­­­­­­­­­­_________________________________________

Status                Sårbar

Levnadssätt        Flock

Längd                 15-30 cm

Livslängd            10-15 år

Föda                   Frukter, växter, klåda, träsav, insekter, fågelägg.



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: