2010-04-13
 00:07:20

Tapir - Tapiridae

 

Foto: AP photo

 

Tapiren är en ensamlevande herbivor som spenderar stor del av sin tid med snabeln nertryckt mot marken i jakt på mat eller i vattnet. Det finns fyra arter av tapirer tre bor i Sydamerika och en i Asien.

Den äter växter, löv, kvistar och skott. Tapiren är trots sitt utseende inte släkt med grisar utan är närmare besläktad med noshörningar och hästar.  De kan se stora och klumpiga ut men de kan vara snabba och är även goda simmare.

Kroppen

Deras kroppar är spolformade för att de ska kunna röra sig lätt i skogen.  Deras tänder är utformade som mejslar som gör att de lättare kan tugga på kvistar och löv.  Deras päls varierar lite i färg beroende på art men alla är adapterade för att ge bästa kamouflage i respektive habitat. Deras klövar är utformade så att det ska vara lättare för dem att ta sig fram runt leriga marker. Alla dessa egenskaper har de fått för att de djur som hade egenskaperna är de som har lyckats överleva och har därför kunnat föra sina gener vidare.

Tapirerna väntar på nattens inbrott för att leta efter mat. De har utmärkt hörsel och luktsinne men ser väldigt dåligt, alltså är det bäst att leta efter mat på natten då de kan höra allt och andra inte kan se dem.

Foto: Paulo Andre Lima Borqes.

Predation

Jaguaren, puman och krokodiler är några av dem som utför predation på tapiren. Deras sätt att undkomma attacker är att springa in i tät vegetation och leta upp ett vattendrag där dem gömmer sig.  Även om en jaguar inte skulle tveka på att hoppa in så är tapiren en bättre simmare som klarar att vara under vatten under längre tid.   Tapirer är inte inte de lättaste byten att ge sig på för de har väldig tjock hud och biter ofta tillbaka.

Tapirer kan hantera sina naturliga fiender men när människan kommer in i bilden är den här herbivoren hjälplös.

Skövling

Men det största hotet mot tapiren är skövling av skogar . I vissa delar är tapiren starkt hotad på grund av att deras nisch har förstörts. Ett annat hot mot tapiren är att de jagas för sitt kött.

Tapirer är väldigt känsliga för rubbningar i ekosystemet och har svårt att anpassa sig till nya situationer, de försvinner i takt med regnskogen. Det är svårt att förutse exakt allt som kan ske om tapiren skulle bli utrotad men den är viktig för ekosystemets balans för den sprider exempelvis ut frön och blandar om jorden(näringsämnen blandas) när den rotar runt i jorden.  Fortsätter tjuvjakten och skövlingen av regnskogen kommer tapiren att utrotas.

 

Kort fakta­­­­­­­­­­­­­­___________________________________________

Status Sårbar/starkt hotad

Levnadssätt Ensam

Längd 180-200 cm

Livslängd ca 25-30 år

Föda Växter, löv, skott , kvistar och fruk

 



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: