2010-04-14
 21:10:21

Papegojor

Foto: http://www.sxc.hu/photo/1107091
Deras livsmiljöer
förstörs och de fångas in på grund av sina fjädrar och för att säljas som burfåglar.

 

·     Papegojor som lever på öar

 

Det är inte bara papegojor som bor i regnskogen som påverkas av människorna.  Papegojor vars habitat är öar och som är endemiska har det oerhört svårt vid skövling av skog.  Extra starka cykloner kan utrota redan känsliga arter på grund av att den kan förstöra deras häckningsplatser, de är även extra känsliga för sjukdomar. För alla är genetiskt sätt ganska lika och har då alltså samma svagheter i sitt immunförsvar.

 

Puerto Rico-amasonerna är en endemisk art som har minskat enormt mycket de senaste femtio åren.  Förut var Puerto Rico-amasonerna en stor och utbredd art med över 100 000 individer. På grund av avskogningen för att ge plats till jordbruksmarker och nya städer, tjuvjakt och predation orsakad av naturliga fiender men även importerade minskade beståndet till 14 fåglar under 1970-talet. Amasonerna har sina bon på en ganska låg höjd så det var lätt för tjuvjägare att få tag i dem och det fanns och finns fortfarande mycket pengar i handeln med exotiska fåglar. Man har försökt öka beståndet men starka stormar och sjukdomar stoppar den växande flocken.  Idag ligger det vilda beståndet på 34 individer och arten är fortfarande en av de mest hotade papegojarterna i världen.

·     Papegojarter utanför regnskogen

Lears ara som häckar i klipphålor i Brasilien är akut utrotningshotad på grund av avverkningen.  Lears aran är specialist och äter bara nötter från palmen Syagrus Corona. Palmen fälls av jordbrukare som behöver nya betesmarker åt sin boskap. De få unga palmer som börjar växa upp igen äts snabbt upp av boskapet. Utan nötterna överlever inte Lears aran.

·     Långsam fortplantering

Kejsaramasonen är ett bra exempel på hur lång tid det tar för papegojor att reproducera sig. Amasonen lägger endast två ägg vartannat år men det ena ägget lämnas till sitt öde. Alltså tar föräldrarna endast hand om en unge åt gången.  Papegojor kan leva upp till åttio år men det är vanligare att de blir mellan 30-50 år. Om en amason skulle få leva så länge skulle det ändå bli många ungar men det sker allt oftare att de dödas eller att fångas innan de hinner föröka sig. Det är inte ovanligt att tjuvjägare skjuter föräldrarna för att sedan ta sig till boet för att ta ungarna och sälja dem på svarta marknaden. Alltså föds det färre än de som dödas eller fångas.

 

 

·   Dödlig handel

 

Föräldrar dödas av samlare för att komma åt ungarna. En annan metod är att helt enkelt hugga ner trädet där fåglarna häckar. 90 % av fåglarna som tjuvjägarna tar med sig dör under transporter för att de klarar av stressen som uppstår men de dör även pågrund av skadorna de får. Ofta får de varken mat eller vatten under transporten vilket oundvikligt leder till döden.

Foto: Daniel Andres Forero

 



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: