2010-04-15
 00:22:32

Beteende


 

Beteende hos djur är ärva instinkter, det innebär att de triggas igång av olika situationer. Man kan se det så här, många av oss människor är rädda för ormar. Det är en instinkt som kan ha räddat våra förfäder och dessa förfäder som har dragit undan handen istället för att röra ormen kanske var de som överlevde, om vi antar att ormen var giftig. Den här instinkten som i vår miljö där det inte finns dödliga ormar och därför kan ses som löjlig, den egenskapen räddade kanske din förfader.

 

Foto: http://www.sxc.hu/photo/1253662

Betydelsen av en flock

Flockar kan öka chansen att överleva för djur för att det blir lättare att hitta mat och flocken fungerar även som skydd mot predatorer.  Banden i flocken är alltså viktigt för överlevnaden. Stora flockar gör det svårare för predatorer att välja ut ett byte och det är även fler som har koll på faror och kan varna andra.

Det finns olika sätt att dessa stärka dessa band ett av dem är parbildning. Att bilda par när man lever i en flock är positivt för det här stärker de sociala banden man har. Av alla djurarter som är upptäckta är endast 3 % monogama. Motsatsen till monogama par är sexuellt frigjorda arter(ex gibbonapan) som tillbringar en stor del av sin tid med att ha sex. Homosexuella relationer är inte ovanliga, alltså måste sex i det här fallet ha större betydelse än bara det reproduktiva syftet. Sex är nämligen ett utmärkt sätt att knyta starka band i flocken .

Den sociala och fysiska kontakten är viktig, primaternas putsande av flockmedlemmar har en större betydelse än renhet. När aporna plockar smutsen och insekter från varandras pälsar förs de närmare varandra.

Att veta sin plats i flocken är också en väsentlig del av en fungerande flock. Strukturer som avgör vem som är ledaren och vem som är underlägsna syns tydligt i djurflockar. Kroppsspråket avslöjar positionen, underlägsna medlemmar av flocken undviker oftast ögonkontakt och sänker sig lätt för att inte hamna över den dominerande ledaren.

Kommunikation

Foto: http://www.sxc.hu/profile/largen

Att kommunicera med artfränder kan i vissa situationer vara livsavgörande. Kroppsspråk fungerar på nära håll men är på längre avstånd ineffektivt. Ljus och ljud kan då användas men även det här kan vara ineffektivt ibland. Ljus syns bäst i mörkret men fungerar inte så bra mitt på ljusa dagen, ljud kan locka till sig fiender. Även om vissa arter av exempelvis grodor har utvecklat ljudsignaler för att leda bort predatorer.

Både ljus och ljud fungerar endast för stunden, lukt däremot på långa avstånd och finns kvar en längre tid. Doftmarkeringar är viktiga framförallt för ensamlevande djur som vid parningssäsonger måste hitta upp varandra. Lukt är också väldigt effektivt för att skrämma bort fiender för lukt kan avslöja ålder och . Lukt är alltså väldigt bra för att vakta stora revir där man inte alltid kan kontrollerna gränserna.

 

 



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: